Срећан Васкрс и првомајски празници колектив ПУ „Чика Јова Змај”

 

Реализован семинар ,,Позитивно васпитање-позитивна дисциплина у вртићу''

К3, кат.бр. 730

У складу са планом рада Установе за радну 2019/2020 годину, дана 29.02. и  01.03.2020.године, од 09-16 часова у објекту ,,Сестре Букумировић”, реализован је семинар ,,Позитивно васпитање позитивна дисциплина у вртићу''.

Опширније...

Реализован семинар ,,Од питања до сазнања-пројектно планирање кроз драмско истраживачко питање''

К1, каталошки број програма 652

У складу са планом рада Установе за радну 2019/2020 годину, дана 14. и 15.03.2020. године, од 10-18  часова у објекту ,,Мала сирена”, реализован је семинар ,,Од питања до сазнања-пројектно планирање кроз драмско истраживачко питање''.

Опширније...

Реализован семинар ,,Дете у животно практичној ситуацији у вртићу''

К3, кат. бр. програма 701

У складу са планом рада Установе за радну 2019/ 2020 годину , дана  22. и 23.02.2020. годинеод   09 до 17  часова у објекту  ,,Плави чуперак”, реализован је семинар ,,Дете у животно практичној ситуацији у вртићу''.

Опширније...

Реализована обука ,,Савремени концепт саобраћајног васпитања и образовања у предшколским установама''

Дана 22.02.2020.године , у периоду од 08 до 14 часова на Саобраћајном факултету, у Београду реализована је обука ,, Савремени концепт саобраћајног васпитања и образовања у предшколским установама'', у организацији Саобраћајног факултета, Универзитета у Београду.

Опширније...

Едукација на тему „Дечје глисте (Enterobius vermicularis)-превенција и лечење“

У среду 26.02.2020. године одржана је едукација намењена родитељима и запосленима у вртићу „Мала сирена“ на тему: „Дечје глисте-превенција и лечење“ због појаве спорадичних случајева Дечјих глиста у колективу. 

Предавач је био епидемиолог Дома здравља Вождовац др Зоран Кокић који је након предавања одговарао на питања родитеља заједно са сарадницима за унапређивање превентивне здравствене заштите.

Дечје глисте су најчешћи паразит како код деце тако и код одраслих. Најчешће се јавља код деце предшколског и школског узраста. Јаја паразита се веома лако преносе од детета до детета.

Симптоми:

  • Свраб у пределу ануса
  • Болови у трбуху
  • Губитак у тежини и лоше напредовање (у случају присуства великог броја паразита)
  • Лош апетит
  • Лош сан, умор и нервоза током дана.

Дијагноза се постаља перианалним брисом. Брис се узима постављањем селотејп траке са подручја поред ануса у јутарњим часовима. Трака се гледа под микроскопом и траже се  јаја паразита.

 

Лечење се спроводи лековима  по налогу педијатра и неопходно је да се лече сви чланови породице.

Мере превенције:

  • Строго поштовати хигијенске принципе код куће и у колективу ( детаљне хигијенске мере везане за играчаке и предмете са којима дете долази у контакт, постељине... простора у коме дете борави.)
  • Детаљно прати руке и водити рачуна о хигијени ноктију, нокте редовно сећи, а руке прати под млазом млаке текуће воде уз обавезну употребу сапуна.
  • Како би се спречило ширење паразита нема повратка детета у колектив до излечења.

Сарадник за унапређивање превентивне здравствене заштите

Татјана Марковић

Реализован семинар "Заједничке моторичке активности деце и родитеља у ПУ''

У складу са планом рада Установе за радну 2019/2020 годину, дана 16.11.2019. године,  од 09-17 часова у објекту ,,Сестре Букумировић”, реализован је семинар ,,Заједничке моторичке активности деце и родитеља у ПУ''.

Опширније...

Реализован семинар "Позитивно васпитање- позитивна дисциплина у вртићу"

У складу са планом рада Установе за радну 2019/2020 годину , дана  02. и 03.11.2019. године, од 09-16 часова у објекту ,,Невен”, реализован је семинар

,,Позитивно васпитање- позитивна дисциплина у вртићу''.

Опширније...