Позивамо вас у нашу заједничку „ТЕРЕТАНУ ЗА МОЗАК“!

Како је познато да су покрети, кретање, уочавање, повезивање различитих функција и садржаја, као и примењивост учења у пракси, повезане способности и током раног развоја, ево неколико једноставних вежби које можете спроводити код куће, у вашој малој кућној „теретани за мозак“.

  1. Док лежите на поду, додирните левим лактом десно колено, а потом, десним лактом лево колено. Поновите 3 до 4 пута ову вежбу за успешнију координацију и бољу пажњу.

 

  1. Лежећи или седећи, цртајте у ваздуху круг, затим таласе, број 8.... Цртајте испред себе, као да круг „лежи“ , а затим, као да „стоји“ у ваздуху. Можете да вежбате наизменично десном и левом руком, а затим, са обе руке истовремено.

 

  1. На сто ставите празан папир испред себе и држећи по оловку у обе руке, цртајте круг, затим све комплекснији облик , са обе руке истовремено. Приметите колико се цртеж леве и десне руке разликују. Можете наставити тако што ћете са обе руке истовремено шарати неодређене облике. Приметите колико су слични цртеж леве и десне руке.

 

  1. Како би и учење и забава били део ваше „теретане за мозак“, покушајте да што шрецизније додирнете кажипрстом врх носа, затим, направите редослед: нос-ухо-брада-чело и додирните тим редоследом, споро, а затим све брже вежбајте. Можете истовремено и да изговарате који део тела додирујете.

 

  1. На папиру оловком нацртајте „жврљотину“, не подижући оловку са папира док не завршите. Затим, покушајте да пратите прстом, вучете по линији коју сте „нажврљали“, све до последње тачке. Покушајте  десном, а затим и левом руком.

 

  1. Лезите на леђа и ставите мању лутку или јастуче на стомак. Удахните дубоко кроз нос и издахните кроз уста. Обратите пажњу шта се дешава са јастучетом. Ако се при издисају јастуче креће на горе, као да се стомак пуни, БРАВО! Како се креће јастуче када издишете на уста?

прикупила и осмислила психолог Горда Божовић