Драга децо и родитељи, настављамо са предлозима активности које можете да реализујете код куће са својом децом. Ове игре као што смо већ поменули ће подстаћи ум ваше деце и рад њихових мишића.

 

  1. Лепљиви стикери

 

Залепите стикере на врата на којим сте претходно наприсали бројеве или неке друге појмове. Можете им дати упутства да погађају бројеве по редоследу које им ви назначите.  Означите им линију са ког места ће гађати стикере Деца могу гађати у стикере са меканом лоптицом, паром ,,смотаних“ чарапа или са врећицом пиринча.

 

  1. Лепљива паукова мрежа

 

Користите лепљиву траку да на оквиру врата направите изглед паукове мреже. Дајте својој деци да згужване папире или новине да их баце на мрежу. Такође, можете им дати и неке друге лаке предмете као нпр. балон, пластичне лоптице итд. Нека на крају преброје колико предмета се залепило, а колико не.

 

  1. Погоди боју

Залепити 4 различите боје папира на под. Означите линију са које ће дете гађати. Направите сопствени систем бодовања нпр. да уколико погоде било коју боју освајају 1 бод, а уколико погоде врећицом задату боју или боју  која одговара боји врећице, освајају 4 бода. Такође, можете исећи кругове на папиру које треба обележити бојама и задајте детету да предмет (лоптицу, лего коцку , итд.) пробаци кроз одговарајућу боју тј. боју предмета.

 

  1. Мете од пластичних чаша

 

Поставите пластичне чаше као као кегле, означите линију старта и играјте се куглња. Кугла (лопта) се може бацати јачом или слабијом руком, шутирати ногом, итд. Такође, можете поставити ,,кулу“ од  чаша и играјте игру грађања – прецизности.  

Игра премештања чаша је врло лака за реализацију. Поставите ластиш или неки канап на под . Чаше поставите наизменично са десне и леве стране. Задатак за дете је да чашу постави између стопала и тако фиксирану, суножним скоком пребаци на супротну страну преко канапа и ту је остави. Затим прелази до следеће чаше, све док не пребаци и последњу чашу.

 

  1. Погоди мету

 

Лако и једноставно можете реализовати ову игру са децом. Све што вам је потребно је папир на коме ћете изрезати кругове и обележити линију са које удаљености могу да гађају. Могу гађати пластичним лоптицама или авионом од папира. Игру је могуће направити и комплекснијом уколико на папиру изрежете кругове различите величине и бодујете их (што је мања рупа, то је већи резултат).  

 

  1. Реши загонетку

Поставите дрвену даску за слагалице - уметаљке и делове уметаљке распоредите по соби (можете на исти начин поставити и игру меморије). Ухватите потколенице детета или кукове (тзв. грчка колица) и држите их тако да се могу кретати на рукама. Задатак је да дете узме једну по једну уметаљку или кратицу и уклопе у слагалицу, све док се загонетка не заврши. Уколико је деци тешко да се све време крећу на поменути начин, дајте им други предлог кретања (скокови, пузање,...).

  

  1. Паукова мрежа

 

Помоћу трака од креп папира (канапа или ластиша) , направите паукову мрежу тако што ћете канап постављати високо, ниско, запетљано, како би приморали децу да прелазе преко и пужу испод њега са циљем да га не додирну. Уколико желите да игру направите изазовнијом, дајте деци да носе неки предмет у рукама (нпр. мали конобари који носе пластични тањир и чашу у руци).

 

  1. Мини тунели

 

Исеците неколико правоугаоника од папира и ивице залепите на под, тако да средњи део буде одигнут и личи на мини тунел. Поставите им на произвољна места, тако да им на тај начин означите путању. Циљ игре је да пинг понг лоптицу спроведу од старта до циља кроз мини тунеле, задатом путањом. Варијанте померања пинг понг лоптице кроз мини тунеле јесу да је деца дувајући у њу померају, да је померају длановима или неким предметом.

 

Уживајте!

Стручни сарадник педагог за физичко васпитање

Маја Чабаркапа