Услед новонастале ситуације и неопходности деце да бораве у својим домовима, предлажемо вам неколико идеја за активности које можете да реализујете код куће са својом децом.

Ове активности се не боре само против досаде, већ ће код ваше деце подстаћи когнитивне процесе као и рад мишића.

 

 1. Игре уз помоћ самолепљивих трака

За предлоге наредних игара, потребна вам је само ролна самолепљиве траке.

 • Игра облика

Употребите самолепљиву траку тако што ћете на поду обележити различите геометријске облике, слова или бројеве. Дајте деци упутства на који начин да се крећу од поља где се налазе до задатог поља (нпр. ходајући на прстима, петама, зечији скокови, пачији ход, медвеђи ход, жабљи скокови, пузање као змија, итд.). Ова игра одржава ваше дете у покрету, али им помаже да кроз игру науче геометријске облике, слова или бројеве.

                                                             

 

 • Линије

Залепите на под 5 до 10 линија, на удаљености дужине једног стопала једна од друге. Прву линију означите као ,,стартну линију“, а затим дајте својој деци упутства:

 • Скок у даљ – погледајте колико линија могу прескочити. Нека сваки пут покушају да надмаше свој најбољи резултат.
 • Скок из залета
 • Скок удаљ уназад
 • Скок удаљ на једну ногу

                                       

 

 • Школица

Залепите на поду траке у облику школице. Стара, али забавна игра и добро позната свима.

 

 1. Игре уз помоћ балона

 

 • Летећи балон

Ово је класична игра са балоном. Правила игре су једноставна, а то је да балон не додирне под. Да би отежали игру, а самим тим да би игра постала изазовнија, дајте детету да жонглира са више балона одједном или да жонглира са балоном тако што ће једну руку ставити иза леђа. Такође, можете им задати и којим делом тела смеју да одбијају балон ( нпр. само кажипрстом, песницом, лактом, стопалом, итд.) или да у рукама држе предмет (други балон, лопту, плишану животињу, итд.) којим ће одбијати балон. Ова игра је сјајна за побољшање снаге руку, као и координације око- рука.

 

 

 • Балансирање са балоном

Задајте деци да балансирају, држе балон на длану тако да им не падне на под. Могу да одржавају баланс и на рекету (за тенис / стони тенис / бадминтон) или направите рекет од картонског тањирића и штапића. Можете им задати и путању и препреке које треба да пређу док балансирају са балоном. Такође, можете им задати да држе равнотежу на стопалима (нека дете лежи на леђима са подигнутим ногама ).

 

 

 • Пингвински ход

Поставите балон између колена вашег детета. Дајте им упутства како да се крећу са њим (нпр. унапред, уназад, скокови унапред, скокови уназад, да перђу преко неке задате препреке или кретање по задатој путањи). Ако испусте балон, враћају се на почетак.

 

 

 • Одбојка

Направите ,,мрежу“ тако што ћете завезати ластиш између две столице. Задатак детета је да балон проследи на супротну страну, а затим ухвати балон пре него што додирне под на супротној страни.

Уколико има више деце (или са родитељима ) , могу се добацивати преко мреже, свако са свог поља (варијанте су : да ограничите број одбијања балона једног играча док је балон у његовом пољу; да може одбијати балон само одређеним делом тела ( глава, нога , рука... ), итд.

Додавање се може реализовати и са направљеним рекетом, па да игра симболизује тенис  / бадминтон .

 

Стручни сарадник педагог за физичко васпитање – Маја Чабаркапа