СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА

Поводом  обележавања 20. новембра, Светског дана детета, у ПУ „Чика Јова Змај“ биће реализоване активности које промовишу добробит деце и њихова права. Овај дан обележићемо као дан пријатељства, љубави и толеранције према деци и међу децом. На одраслима је да осмисле, подстичу и промовишу права деце, али и да укључе и подрже децу  да кроз различите активности  препознају и оснаже  своја права и права других.

Поштована децо и одрасли, погледајте постере који су у нашим вртићима израђени поводом Светског дан детета.

 

Светски дана детета у вртићу „Петар Пан“

Извештај о реализацији активности поводом Светског дана детета у вртићу „Петар Пан“ у периоду од 16.11.2020. до 20.11.2020.

Светски дан детета у вртићу „Петар Пан“ обележен кроз низ активности којима се подстиче љубав, пријатељство, толеранција, поштовање .

Овај дан најмлађи су обележили реализацијом ликовних и музичких активности, покретом уз песме о другарству. Старија деца су, како то узрасне могућности налажу, Светски дан детета обележила низом сложенијих усмерених активности и радионица. Емпатија, поштовање, толеранција и љубав теме су којима се свакодневно бавимо у васпитно-образовном раду, али смо ову недељу искористили да на њих ставимо посебан акценат и кроз садржаје укажемо и деци и родитељима на њихов значај.  Осим дечијих права, бавили смо се и дечијим обавезама и одговорношћу како према себи тако и према свом окружењу (брига за друге и брига за очување природе).

Укључење породице у реализацију ове теме организовали смо тако што су родитељи и деца имали заједничке задатке које су реализовали код куће. Продукте тих заједничких активности деца су доносила у вртић и презентовала групи.

У реализацији ове теме васпитачи су се служили литературом која им је помогла да обогате садржаје активности („Животне вредности“, „Буквар дечијих права“, „Кругови пријатељства“, „Дечије игре некад и сад“).

„Дрво украси - птицу спаси“ у јаслама „Љоља“

У оквиру реализације акционог плана за месец новембар, у сарадњи са родитељима направљене су кућице за птичице.

Како би двориште као једну од средина за учење и развој, учиниле веселијом и примамљивијом за децу, медицинске сестре- васпитачи су дошле на идеју да „обуку“ дрво. Прикупиле су потребан материјал, организовале и реализовале активност са децом старијих група. Деца средњих група, напуниле су кућице храном, које су сестре потом поставиле на дрво.

Обележавање Светског дана детета у вртићу „Жикица Јовановић“

На нивоу објекта, направљен је постер (дечији цртежи и искази о правима) који је промовисао овај важан датум.

У току недеље која је била посвећена Светском дану детета, користећи „Буквар дечијих права“, обрађени су следећи садржаји: Ја имам право на име и презиме, маму и тату.. Деца су илустровала породицу са родитељима, а отискивањем шака, направљен је постер за групу.

Усвајањем рецитације „Право на име“ из „Буквара дечјих права“ Љубивоја Ршумовића, деца су се  упозналиа  са поменутим букваром и са правима детета. Да би деца лакше усвојила права, понудили смо им илустроване слике на задату тему које су они описивали, бојили и сами долазили до одговора које је право детета на слици. Деца су самоиницијативно цртала право на породицу и право на игру/друга, па је тако направљен постер за собу под називом „У нашој соби важи“. Заједно са родитељима цртали су и бојили руку у руци, па је састављена  књига под називом „Имам паво на породицу“.

Рецитација „Деца света“ из „Буквара дечијих права“, подстакла је децу на разговор о томе како деца живе у неким земљама, како изгледају, да ли се разликују од нас, да ли за њих важе иста права... Сходно томе, деца су цртала на тему „Моме другу на крају света“, где су деца исказала своје жеље замишљеном другу, који живи у некој другој земљи. Направљен је и постер дечијих права, где је свако дете приказало једно право на које има.

Светски дан детета у вртићу „1001 радост“

Широм света 20. новембар се обележава као Светски дан детета. Традиционално и наш вртић „1001 радост“ узео је учешће у дану који слави најмлађе. На нама одраслима је озбиљан задатак да укажемо на важност међусобне интеракције и разумевања међу децом.

Све вртићке групе обележиле су овај дан активностима примереним узрасту.

На млађем узрасту васпитачи су кроз разговор упознали децу са њиховим правима, али и обавезама које имају како у вртићу тако и код куће. Креативно су се изразили кроз ликовно стваралаштво на тему „Дете“, а све то је праћено дечијим песмама, омиљена код деце млађег узраста се показала песма „Деца су ускрас света“.

Средње групе обрађивале су књижевне текстове, прича „Породица Здравковић“, као и рецитација „Тепају ми“, затим је уследило бележење дечијих исказа на тему „Како ми тепају“. Изразли су се и кроз ликовне активности на тему „Деца света“, након чега су деца одговарала на питање „Шта те чини срећним?“.

Мешовита група бавила се усвајањем текста и покрета песме „Нек свуд љубав сја“.     

Старије и припремне предшколске групе заједничким снагама направиле су плакат који промовише Светски дан детета. Деца припремних група показала су своју креативност кроз ликовно стваралаштво, а деца старијих група учествовала су у говорној вежби на тему „Дечја права и обавезе“.

Плакат је постављен на видно место, на улазу у вртић, како би обавестио све који ту прођу о овом важном дану.

Светски дан детета у објекту „Штрумфета“

Поводом обележавања Светског дана детета, који се традицинално обележава 20. новембра, у објекту „Штрумфета“ за децу смо припремили различите активности за целу недељу. Реализоване су музичке, ликовне, језичке, социо-емоционалне и спортске активности, на овај начин смо се трудили да деци и родитељима дочарамо и подигнемо свест о правима деце.

Деца су заједно са васпитачицама учествовала у прављењу плаката, давали су своје исказе на тему „Права деце“. Сада тај плакат краси хол нашег вртића. Изведена је позоришна представа „Црвенкапа“ коју смо мало изменили и прилагодили, са циљем да деци на занимљив начин дочарамо која права имају. Исказе које су деца давала поводом Светског дана детета су илустровали на папиру као и у  дворишту нашег вртића (кредама су цртали по бетону). Учили смо пемицу „Моје је право’’ и заједно са децом смишљали кореографију за исту. Свакодневно смо боравили у дворишту вртића и заједно са децом реализовали спортске игре које су они сами иницирали. На овај начин смо деци показали да уважавамо и поштујемо њихово мишљење и да смо равноправни у одлучивању. На крају недеље смо заједно са децом причали о свему што смо радили протеклих дана. Деци смо објаснили да имају право на избор игара у вртићу али их и подсетили да нека правила понашања морају да се поштују.

Јесен у II млађој групи, вртића „Невен“

Деца II млађе групе, користе сваки сунчан дан  и повољне временске прилике за боравак у дворишту вртића. Том приликом истражују двориште, сакупљају јесење плодове и јесење лишће. На тај начин проширују своје знање о актуелном годишњем добу, бојама, али и развијају крупну моторику  кретањем по дворишту које поседује како равне тако и благо брдовите делове.

Онда када им киша не дозволи да посете двориште, остају у соби где уче нове покретне игре, приче и песме, баве се ликовним активностима, плешу...

Ево неких фотографија и видеа којима смо желели да вам дочарамо како ова група проводи време.

II млађа група шаље вам поздраве.

Светски дан детета у објекту „Чика Јова Змај 2“

Годишњи међународни догађај „Светски дан детета“, намењен промоцији добробити деце у свету  који се слави 20. новембра, обележили смо у нашем вртићу пригодним активностима.

На уласку у вртић постером смо информисали родитеље о актуелном догађају и укључили их у реализацију истог.

„Буквар дечјих права“ Љубивоја Ршумовића послужио нам је као мотивација за разговоре са децом и осмишљене активности. За успешну промоцију  овог дана потрудили су се и родитељи који су заједно са својом децом разговарали на ову тему, прибележили дечји исказ на надуваном балону које су деца донела у вртић и заједно са нама изложила у холу вртића.

У свету животиња у вртићу „Љоља”

Током новембра у вртићу „Љоља” животињски свет је био главна тема.

На паноима дечјих радова су могле да се виде животиње које живе у различитим стаништима, животиње које се хране на различите начине и различите породице животиња.

Слушали су и аналижирали приче о животињама и басне, учили песме, бојили су животиње, цртали су животиње, правили су животиње од палстелина, маске животиња, и животиње од картона. Правили смо животињску фарму у коју су деца уселила гумене животиње.

Деца мешовите и млађих група су имала прилику и да испробају како се музе крава.

Средња група је уместо радионице задала задатак родитељима да код куће са децом направе животиње од лишћа.

Старија група је истраживала  животиње које су карактеристичне за  континенте.

Деца припремних група су драматизовала басне приче о животињама користећи маске и картонске животиње које су направилии .

У недељи у којој смо обележили „Светски дан детета”, тему права детета смо прилагодили месечној теми, па смо кроз активности о животињама научили и које су то обавезе, а која су то права деце.