„Делови човечијег тела“ - вртић „Вивак“

Из ове месечне теме издвојила се подтема Скелет човека, због интересовања деце мешовите групе да сазнају како изгледају кости, колико их има у телу... Из енциклопедије за децу добили смо одговоре на многа питања. Сазнали смо како кости изгледају, да их има 206 у нашем телу, да приликом савијања зглобова тело доводимо у жељени положај...

Потребна средства за рад:папири беле и црне боје, графитна оловка, фломастер црне боје, штапићи за уши, лепак и маказе.

АКТИВНОСТ: Деци је понуђен папир црне боје на коме су лепили нацртан облик главе са њеним деловима, уоквирен фломастером црне боје. Након тога исецали су штапиће за уши у различитим величинама и лепили их на подлогу склапајући скелет човека.

Циљеви ове активности су: развијање фине моторике шаке, створити осећај за симетричност, развијање почетних математичких појмова, као и учење појмова мало-велико.

Деца су показала заинтересованост и задовољство при раду уз подршку васпитача, у веома пријатној атмосфери.На дечјим радовима су исказана и њихова осећања.

„Животиње – наши пријатељи“ у млађој групи вртића „Чика Јова Змај 2“

У оквиру планиране теме за месец фебруар „Животиње – наши пријатељи“ деца и васпитачи млађе групе реализовали су различите  ликовне активности.

У реализовању ове теме обухватили смо и оне животиње које имају „Покретне домове“ као што су корњаче и пужеви, који своју кућу носе са собом где год да иду;

Као ликовну технику изабрали смо моделовање пластелином и креирање „Кошница“ за пчеле од различитог материјала (цевчица за сок, чаше, тил). Деци је био изазов али и радост коју ликовне активности са елементима примењене уметности доносе.

„Плетење паукове мреже“ од вунице различитих боја доприносе не само на слободи ликовног изражавања и подстицаја већ и развоју ситне- фине моторике шаке.

Васпитачи групе

Татјана Стојадиновић
Снежана Вулетић
Милица Уратаревић

Свет бајки у групи средња 4 из вртића „Мала сирена“

Током месеца фебруара у групи средња 4 из вртића „Мала сирена“, деца путују у свет бајки кроз различите креативне и говорно-језичке активности. Посматрајући и ослушкујући интересовања деце, примећено је да их оваква врста активности радује, показују интересовање за бајке, драматизацију истих. У првој недељи фебруара обрађене су бајке „Златокоса и три медведа“ и „Мала сирена“.

Током обраде бајке „Златокоса и три медведа“, деца су имали прилику да се упознају са ликовима кроз драматизацију бајке коришћењем луткица на штапићу. Креативност су испољили прављењем кућица за медведе од папира, бојењем и колажирањем материјала. Разумевање бајке показали су и кроз кореспондовање ликова из бајке са предметима, појмовима који се у бајци помињу (чинија, столица, кревет).

Осим што смо посматрали слике и причали бајку „Мала сирена“, деца су имала прилику да замисле и кроз групни облик рада направе дворац у ком живи Аријел, мала сирена. За прављење дворца коришћене су картонске ролне, темпере и различити морски мотиви (шкољке, звезде). Такође, усвајали смо песму, химну нашег вртића „Мала сирена“ током које су деца изводила плесне покрете који прате ток песме.

Деца су била веома радосна начином започињања ове месечне теме, групом је владала позитивна атмосфера и верујемо да ће тако остати и током целог месеца.

„Пепељугин бал“ у вртићу Мала Сирена

На иницијативу деце и у оквиру месечне теме „У свету бајки“, ову недељу смо посветили причи о Пепељуги кроз различите активности. Деца су имала прилику да се упознају са једном од најлепших бајки разговарајући о правим вредностима које треба да негују, да уче о доброти, искрености, пријатељству и љубави. Активности смо започеле читајући бајку и показујући мотиве из сликовнице а затим су уследиле и остале ликовне, музичке и драмске активности. Сем подстицања и богаћења речника деце, бајка о Пепељуги је имала за њих и важну животну поуку која их учи да се добре ствари враћају ако чинимо добро и ако следимо своје снове.

„Традиција - некад и сад“ у вртићу „Дизниленд“

Старија група вртића „Дизниленд“ у фебруару је обрађивала тему „Традиција-некад и сад“. У својим активностима, између осталог, говорили су о старим занатима-бомбонџија и јувелир.

У свету бајки – вртић „Љоља“

У току месеца фебруара деца средње групе вртића „Љоља“ су заједно са својим васпитачима учила о бајкама, ликовима из бајки, чаробним бићима, слушали класичну музику компоновану за екранизацију бајки и уживали у чаролији.

У разговору са децом васпитачи су одлучили да организују бал на коме ће деца носити мотиве који су им најпривлачнији. Тако су за домаћи задатак, у сарадњи са родитељима, направили своје круне, чаробне штапиће, штитове за витезове и донели 17.02.2021. године на бал.

Васпитачи су оргнаизовали ревију направљених ствари, а након тога су деца уживала у плесу, музици и бајковитој атмосфери.

Животиње у вртићу „Звончица“

У протеклом времену у вртићу „Звончица“ у више наврата смо разговарали о животињама, најчешће су деца сама изразила интересовање за ту тему, на пример причајући да су били на селу, да су добили кућног љубимца...

Тако да смо кроз разне технике представљали пужеве, рибе, пингвине, дочаравали изглед села и шуме, разговарали о кућним љубимцима и направили наш собни акваријум.

Остварили смо и сарадњу са родитељима тако што су деца са родитељима цртала и бојила домаће и дивље животиње.

Радионица „Знаменитости града Београда“ у првој припремној групи вртића „Љоља“

С обзиром да вртић ради од 11.05.2020. регуларно уз препоруке о мерама заштите COVID-19 нисмо у могућности да одржавамо скупове у виду родитељских састанака и радионица. Тако смо дошли на идеју да подржимо нашу сарадњу и дружење са родитељима on line.

Препоручили смо деци и родитељима да заједно за време празничних дана одраде радионицу код куће. Тема је била „Знаменитости града Београда“, како би употпунили и оплеменили нашу актуелну месечну тему. Самим тим смо потстакли интересовање и стицање искуства у вези с културном баштином.

У главном холу вртића направили смо изложбу са продуктима радионице. Сва деца и родитељи су више него задовољни идејом и радују се новим задацима.