Поштовани родитељи,

Молимо вас за сарадњу у решавању проблема вашљивости (педикулозе) код деце, уколико се појави у колективу, јер само тимским радом можемо доћи до решења.

ВАШКЕ су мали инсекти величине 2-3мм, паразити који се лако преносе блиским контактом са косом која је заражена. Вашке не скачу и не лете. Боја им је смеђа, сива,  жућкаста и понекад се не разликује од боје косе што зависи од стадијума вашке и количине крви којом се храни. Хране се крвљу и ујед изазива свраб. Ван косе главе могу преживети 2- 3 дана након чега угину. Вашка просечно живи око 6 недеља, има 3 стадијума (гњида, нимфа, зрела ваш).

Вашка у просеку положи 150-300 јајашца  -  гњида које се чврсто лепе у корену длаке посебно у делу иза ушију, у доњем делу косе и око потиљка. Гњида је величине 1 мм смеђе до тамне или жућкасто беличасте боје и личи на капљицу. За око 7-10 дана прелази у стадијум нимфе која за 7-9 дана постаје зрела ваш чиме се циклус понавља. Вашке се лакше размножавају у чистој коси јер се у њој лакше крећу и полажу своја јајашца.

Важно је на време реаговати и прекинути циклус вашке.  За уклањање вашки потребно је најмање 2 недеље.

Уколико се открије вашљивост у коси детета потребно је урадити следеће:

 1. Прегледати све чланове породице
 2. Користити хемијски препарат – специјални шампон за вашке према упутству (никако чешће јер се ствара резистентност и нема ефекта, може изазвати и алергију) истовремено уколико имају сви чланови породице.
 3. Густим чешљем ишчешљавати гњиде
 4. Руком механички извадити преостале гњиде
 5. Откувати постељину
 6. Опрати капе, јакне, шалове
 7. Јастуке, меке делове намештаја и меке играчке опрати
 8. Откувати чешљеве
 9. Променити шнале и гумице

 

 • Јастуке и меке играчке затвоrити у пластичну кесу 2 недељe или држати у увезаној кеси у замрзивачу 2h, јер се не могу прати на високим температурама (60 степени)
 • Гардеробу детета опрати на високој температури, а оно што није могуће опрати на високој температури, послати на хемијско чишћење или третирати исто као јастуке и меке играчке
 • Препарати не делују на гњиде, јер имају отпорну опну, због чега је најважније  ишчистити гњиде ручно
 • Од једне гњиде се понавља цео циклус изнова
 • Редовно изнова и изнова свакодневно прегледати деци косу.

Превенција:

 1. Дугачку косу везивати, најбоље у пунђу или плетеницу
 2. Користити препарате за превенцију педикулозе који се могу купити у апотеци, или у ту сврху користити етерична уља лаванде или чајевца (укапати пар капи иза ушију или по врату)
 3. Често прегледати деци косу.

Када се педикулоза појави у вртићу, предузимају се све потребне мере :

- појачана тријажа на пријему као  и продужена тријажа,

- деца са педикулозом упућују се лекару педијатру,

- свој деци се ујутру пре уласка у колектив прегледа коса,

- собе се генерално чисте,

-не спајају се групе,

-пријављује се вишим институцијама и инспекцији,

-контактира се епидемиолог дома здравља.

 

 Само заједно можемо решити педикулозу у колективу. Дешава се да дете буде очишћено и поново добије педикулозу. Проналажењем извора и деловањем спречавамо даље ширење заразе.  Потребно је предузети све опште мере хигијене код куће (прање постељине, капа, играчака, јакни и третман косе и чишћење гњида).

Не постоји гаранција да се вашке никад неће појавити ни да ће  заувек нестати али зато је важно свакодневно прегледати деци косу и на време уочити педикулозу, пријавити медицинској сестри за ПЗЗ  и правилно деловати у циљу елиминације вашака и гњида.