1.    Да ли сте сигурни да неприхватљиво понашање детета не узимате лично и да сте у процени ситуације остали објективни?

2.    Знате ли да деца најчешће тестирају границе дозвољеног и на тај начин уче?

3.    Да ли довољно често хвалите и подстичете дете?

4.    Да ли сте добро размислили, да ли је казна логична, у складу са ситуацијом и узрастом детета?

5.    Знате ли да дете ствари види црно- бело и да није у стању да схвати изузетке од правила? Дете мисли да родитељи лажу када се понашају недоследно.

6.    Знате ли да деца све узимају лично? Она врло тешко схватају да критикујете само њихово понашање, већ мисле да су лоше особе и због тога се стиде и одбијају комуникацију. Потребно је акценат ставити на понашање а не на личност детета.

7.    Омогућавате ли детету безброј могућности да вам помогне у свакодневном животу? Деца воле да припадају и да се осећају корисним. Родитељи их често обесхрабрују реченицама ¨Премали си¨- кад им то кажемо често постану бунтовни.

8.    Уважавате ли чињеницу да деца имају различит појам о времену? За њих је минут дуг као сат.

9.    Знате ли да је некад најбоље остати пасиван. Увек размислите да ли је потребно да интервенишете. Деца најчешће могу сама да реше своје проблеме. Понекад својим уплитањем изазивамо код детета инат и наставак неприхватљивог понашања.

10.     Да ли можете да говорите мирним и сталоженим гласом и да не поступате из афекта?

11.     Знате ли да је важно да у васпитању учествују оба родитеља? Ако се и не слажете са неком реакцијом и одлуком партнера, сачекајте крај ситуације и тада разговарајте са партнером без присуства детета.

12.     Да ли сте довољно опрезни у процени ситуације?

13.     Да ли инсистирате на дисциплини само када је нужно и да ли је ово таква ситуација?

14.     Да ли сте доследни?

15.     Знате ли како се правилно спроводи time-out? Дете се упути на мирно и тихо место одвојено од других чланова породице. Дужина time- out-а је до 10 минута, или за сваку годину живота по минут.

16.    Да ли знате да је након спровођења казне потребно разговарати са дететом о ономе шта се догодило и објаснити му зашто је кажњено и шта од њега очекујете.