Сајам науке

Сајам науке представља манифестацију која презентује истраживачки рад деце предшколског узраста из одређене научне области. Још од 2013. године се почело са овим пројектом и као пример добре праксе задржао се и постао је традиционалана манифестација ПУ „Чика Јова Змај“. Сваке године, током пролетњих месеци, одржава се у дворишту вртића „Сестре Букумировић“ и тад је могуће видети на једном месту продукте рада свих предшколских група на општини Вождовац и узети учешће у неком од многобројних експеримената из света науке. 

Сама идеја Сајма науке је проистекла из теоријских знања о детету и начину на који оно сазнаје свет око себе. Наиме, дете предшколског узраста има велику потребу за истраживањем и откривањем света око себе, оно је унутрашње мотивисано да сазнаје појаве које га окружују. Рано учење је основ за касније учење, што значи да је бављење науком на предшколском узрасту одличан начин да се побуди интересовање за бављењње науком у каснијем добу. Сам начин како дете сазнаје свет око себе у првим годинама живота постаје основа за развијање способности детета да у каснијим годинама решава проблеме и развија логичко и дедуктивно закључивање.

 Научна област се бира пратећи дечја интересовања, а на основу свакодневне и месечне евалуације белешки и планова рада у књизи васпитача и део је процеса праћења дечјег развоја и интересовања. Занимљив део процеса је и израда научних постера током реализације активности на којима је фотографијама приказан ток огледа-хипотезе које деца постављају, процес активности и закључак који су извели. Један од задатака постера јесте и да деци омогући да боље прате своје учење, да подигне конкретне активности на апстрактни ниво и да их мотивише  за нова открића.

Важан сегмент, без којег не би прича била потпуна,  је сарадња са породицом. Од самог почетка пројекта родитељи су укључени у пројекат кроз различите видове сарадње и улоге које преузимају: презентовање садржаја активности путем паноа, прикупљање материјала за истраживачке игре и активности, радионице са родитељима на којима се израђују средства. Родитељи су и реализатори огледа са децом, организатори посета научним иституцијама и волонтери на Сајму науке. Овакав начин учешћа пружа прилику родитељима да се упознају са дечјим интересовањима, стекну бољи увид у васпитно образовни рад те да активно учествују у релизацији пројекта у складу са својим интересовањима и могућностима.

Процес откривања природних наука је дуг процес. Овим пројектом деца имају прилику да манипулишу различитим материјалима, постављају хипотезе, експериментишу и изводе закључке о научним појавама, упознају се са новим појмовима из различитих наука, негују истражвачки дух, друже се са децом из других вртића и обогаћују искуставо у друштвеној средини.

Са радошћу вас очекујемо на неком будућем дружењу на Сајму науке ПУ „Чика Јова Змај“.

 
 • Вртић за код куће - Вртић „Сестре Букумировић“, „САЈАМ НАУКЕ“ КОД КУЋЕ

  Драга децо и родитељи,

  уколико имате „храбрости“ да у кући направите неред, ми вам препоручујемо да се упустите у узбудљив свет експеримената. Током априла или маја месеца, наш објекат је домаћин манифестације „Сајам науке“. Ове године нисмо у могућности да се окупимо и дружимо, али смо зато за вас припремили неке од прослављених експеримената.

  Деца имају неодољиву потребу да истражују и упознају свет око себе. У њиховој природи је да додирују, преврћу, окрећу, склапају, расклапају и доводе у разне односе све оно што виде и чиме могу манипулисати. Ова интеракција са стварима из непосредног окружења, као и решавање проблема кроз сопствено деловање, су природни начини преко којих деца упознају спољашњи свет. Свет који нас окружује је највећа природна лабораторија у којој се може истраживати и експериментисати на безброј начина и у безброј ситуација. Управо зато је веома важно да се деца доводе у различите, нове и непознате ситуације, у којима ће моћи да истражују и долазе до нових открића. Посматрајте са децом промене на биљкама, гледајте како пада киша или снег, правите папирне бродове, експериментишите са водом или гледајте како ,,расте“ тесто за хлеб.

  Експерименти фасцинирају децу, чак и ако су сасвим једноставни. Код деце се буди истраживачки дух, откривају се узрочно последичне везе у реакцијама. Изводећи самостално неку врсту експеримента, деца стичу самопопоуздање и поверење у сопствене могућности, развија се самосталност и одговорност. Иако неће знати у потпуности да објасне шта се у експерименту дешава, ефекат остаје у њима као јак доживљај. Ово ће им помоћи у школи, на часовима физике и хемије, да боље разумеју ове и остале науке, када за то дође време.

  За већину експеримената које смо издвојили, неопходне ствари и састојке већ имате код куће, или их свакако можете веома лако набавити.

   

  Експеримент 1:  „Водена ружа или ружа која ће сама отварати своје латице“

  Материјал: гладак папир, оловка, бојице, маказе, посуда са водом.

  • Од папира исећи фигуру у облику цвета;
  • обојити фигуру по избору, а краке пресавити ка унутра;
  • ставити фигуре у воду и листови ће се полако отварати.

  Папир је највећим делом састављен од биљних влакана, која су састављена од минијатурних цевчица, па вода полако продире у њих.

   

  Експеримент 2: „Кофа без дна“

  Материјал: две чаше, вода, сламчица.

  • У чашу са водом стави сламчицу;
  • ако прстом поклопиш горњи део сламчице, моћи ћеш да је извучеш из чаше, а да она задржи сву течност која се у њој налази;
  • потом постави сламчицу изнад друге чаше, течност ће исцурети тек када склониш прст са сламчице.

  Ваздух притиска течност на отвореном крају сламчице и спречава је да исцури. Када склониш прст, ваздух врши притисак и са горње стране, па течност више није заштићена.

   

  Експеримент 3: „Велики балон од сапунице“

  Материјал: конопац, сламчице, посуда, вода, пластична флаша, детерџент  за прање судова, глицерин (није обавезан).

  • Одсећи конопац величине по жељи;
  • направити чвор на конопцу и навући на преко сламчице;
  • у води направити сапуницу, умочити претходно направљен конопац или одсечену флашу и издувати балон.

   

  Експеримент 4: „Свећа која се гаси“

  Материјал: чинија са водом, мала свећа, сода бикарбона, сирће, кашичица.

  Поступак: У чинију сипај мало сирћета и додај најмање исто толико воде. Стави малу свећу да плута на води и упали је. Полако сипај пола кашичице соде бикарбоне, видећеш да се стварају мехурићи и након неколико секунди свећа ће се угасити.

  Сода бикарбона са водом и сирћетом образује угљен-диоксид. Свећи је потребан кисеоник из ваздуха да би горела. Ако око свеће више нема ваздуха, она ће се угасити.

   

  Експеримент 5: „Сагоревање и ваздух“

  Како угасити свећу, а да се не залије водом и не угаси прстом?

  Материјал: Свећа, тегла са поклопцем, шибица, пластелин.

  Поступак: Пластелином причврсти свећу на мали поклопац од тегле и стави је на равну површину. Пажљиво запали свећу. Стави стаклену теглу преко свеће, свећа ће горети још неко време. Када потроши сав кисеоник из ваздуха угасиће се.

   

  Експеримент 6:„Торнадо у тегли“                       

  Материјал: тегла са поклопцем, кашика детерџента за судове, кашика сирћета, вода.

  Посупак: Напунити теглу водом тако да буде пуна до три четвртине. Додајте једну кашику детерџента за судове и једну кашику сирћета. Затворити теглу. Лагано правити кружне покрете. У тегли ће се појавити вртлог.

  Шта се дешава?

  Кружно кретање течности ствара вртлог који подсећа на прави торнадо или пијавицу. Торнадо је усковитлани стуб ваздуха изазван променама температуре и правца ветра.

   

  Експеримент 7:„Ваздушни притисак“                

  Материјал: једна чаша, вода, картон или папир

  Поступак: Чашу напунити до пола водом. Поклопити картоном. Чашу окренути  наопако придржавајући картон руком. Пажљиво сколнити руку са картона.

  Шта се дешава?

   Ваздушни притисак делује у свим правцима. Притисак   ваздуха према горе, на картон довољан је да омогући води да остане у чаши.

   

   

  Опрез са извођењем експеримената!Експерименти у којима је неопходно руковање опасним, запаљивим материјалима изводити уз помоћ родитеља, безбедност деце не сме бити  угрожена.

   

  Надамо се да ће вам бити забавно.

  Останите безбедни, чувајте се и волите.

  Поздрављају вас васпитачи вртића „Сестре Букумировић“

 • Манифестација Сајам науке, 2019

  Манифестација Сајам науке реализује се у Установи од 2012. године. Манифестација је започета са циљем подстицања интерактивне размене васпитача унутар једног вртића као и између вртића.

 • СЕДМИ "САЈАМ НАУКЕ" 29.05.2019.

 • Припреме за „Сајам науке“ у вртићу „Љоља“

  У вртићу „Љоља“ у оквиру завршних припрема за манифестацију „Сајам науке“ деца и васпитачи припремне групе вртића  угостили су децу из старије групе и представили им пројекат „Како направити вулкан“.

 • „Плави чуперак” на Сајму науке

  31. маја 2018, на традиционалном Сајму науке учествовале су и припремне групе вртића „Плави чуперак”.

 • „Чика Јова Змај 2” на Сајму науке

  На овогодишњем Сајму науке, одржаном 30. маја 2018, припремна група вртића „Чика Јова Змај 2”, учествовала је са темом „Инерција”.

 • „Васа Чарапић” на Сајму науке

  Припремна и старија група вртића „Васа Чарапић” учествовале су на Сајму науке 30. маја 2018. године.

 • „Вивак” на Сајму науке

  Ове године, на Сајму науке вртић „Вивак” се представио кроз три своје групе: вртићка предшколска група, ППП „Зуце” и ППП „Пиносава”.

 • „Чика Андра 2” на Сајму науке

  30. маја 2018. одржан је још један Сајам науке ПУ „Чика Јова Змај”. Област којом се представио вртић „Чика Андра 2” је географија, а тема је „Земље света”.

 • „Чика Андра 1” на Сајму науке

  У среду 30. маја 2018. на традиционалном Сајму науке учествовала је припремна група вртића „Чика Андра 1” са темом „Метеорологија”.

 • „Невен” на Фестивалу здравља и Сајму науке

  Вртић „Невен” је у мају гостовао на Сајму здравља, организованом у вртићу „Мала сирена” и на Сајму науке у вртићу „Сестре Букумировић”. Деца и васпитачи су вредно припремали средства и материјале који су се нашли на нашим штандовима.

 • Сајам науке 2018. у вртићу „Сестре Букумировић”

  Од почетка одржавања Сајма науке, вртић „Сестре Букумировић” је домаћин ове манифестације.

 • Припреме вртића „Брезе” за Сајам науке

  Ове године припремна група вртића „Брезе” организовала je радионицу са родитељима као припрему за „Сајам науке”.

 • Истраживачи у вртићу „Сестре Букумировић”

  Објекат вртића „Сестре Букумировић” има опремљене собе за дневни боравак деце и велику салу за физичко васпитање, али оно што издваја овај објекат од других је велико двориште.

 • „Плави чуперак” – припреме за Сајам науке

  Прва и друга припремна група вртића „Плави чуперак” су, 21. марта 2018, другарима средње друге групе представиле  програм припреме уочи предстојећег Сајма науке .

 • Припремна група вртића „Мила Јевтовић” на Сајму науке

  На овогодишњем Сајму науке, припремна група вртића „Мила Јевтовић” је учествовала са темом „Људско тело”.

 • Вртић „1001 радост” на Сајму науке

  На овогодишњем Сајму науке ПУ „Чика Јова Змај” учествовале су три припремне групе вртића „1001 радост”.

 • „Чика Андра 2” на Сајму науке

  Деца и васпитачи припремне групе вртића „Чика Андра 2”, учествовали су на манифестацији Сајам науке на којем су представили свој вишемесечни рад на тему „Са децом око света”.

 • „Чика Андра 1” на петом Сајму науке

  Старија и припремна група „Чика Андре 1” учествовале су на петом Сајму науке. Током ове школске године, деца из ових васпитних група изучавала су хемију и изводила разне експерименте.

 • „Чика Јова Змај 2” на Сајму науке

  Захваљујући доброј сарадњи са родитељима, припремна група васпитача Марије Спасојевић и Александре Деспотовић, припремиле су један од најпосећенијих штандова на манифестацији коју организује Предшколска установа „Чика Јова Змај” – Сајаму науке.