Направи змаја

Постовани родитељи и драга децо,

Пролеће је најбоље годишње доба за летење змајева. Хајде да заједно направимо једног змаја.

За израду змаја потребно је: две дрвене лајснице ( једна 70цм и друга 1м ), канап дужине 10м, тврђи папир или најлон, оловка, маказе, лепак, колаж папир или боје.

Израда змаја

1.Поставити две дрвене лајснице, да дужа стоји усправно, а краћа водоравно. Две летвице спојити у облику крста канапом.

  1. Повежите међусобно врхове лајсница канапом и поставите конструкцију на тврђи папир или најлон. Тако везан канап даје облик змаја, а ви га по папиру или најлону опцртајте.
  2. Залепите папир или најлон тако да канап остане унутра. Затим обојите змаја према сопственој идеји. Пустите својој креативности на вољу.
  3. Направите чворове од канапа на горња три краја змаја и свежите их међусобно. Дужина канапа нека буде довољно дуга како би се могло управљати змајем. Ако желите змаја додатно да украсите, направите му реп и на њега свежите машне.

 

Техника пуштања змаја је једноставна:

Једна особа држи канап којим је змај везан, а друга оде са змајем двадесетак корака низ ветар, напрегне канап и пусти змаја да га ветар дигне. Прва особа попусти или затеже канап, зависно од јачине ветра. Ако је ветар умерен и константан, може се полако попуштати канап, да змај оде високо. Ако је добро избалансиран, тако да му је добро одређена централна тачка која му држи правац и да је реп одговарајуће  тежине, па да га ,, држи“ мирно, може остати дуго у ваздуху играјући на ветру.